Big Green Egg Smashburgerit

30.08.2024

Täältä löydät suussasulavan respetin Big Green Eggin Smashburgerin. Voe mahoton!

Bigg Green Egg Smashburgerit

Mikä on smashburger?

Smash burger on erityinen hampurilaisvalmistustapa, jossa pallomaiset jauheluhapihivt (periaattessa lihapullat) litistetään eli “smashataan” litteäksi kuumalla paistolevyllä hampurilaisprässillä. Tämän prosessin aikana pihvi saa rapean ja karamellisoituneen paistopinnan, mikä lisää makua ja tekstuuria. Smash burgerit ovat yleensä ohuempia kuin perinteiset hampurilaispihvit, ja niitä paistetaan nopeasti, jotta sisus pysyy mehevänä. Lopputuloksena on mehukas hampurilainen, jossa on rapea pinta. Hampurilainen täytetään usein muun muassa runsaalla juustokastikkeella, sipulilla sekä muilla halutuilla täytteillä.

Smashburger on saavuttanut maailmanlaajuista huomiota erityisesti amerikkalaisten pikaruokaketjujen, kuten Smashburgerin ja Shake Shackin, kautta. Kun julkkiskokki Anthony Bourdain myöhemmin esitteli smashburgereita televisio-ohjelmassaan, tämä herkullinen hampurilainen nousi suureen suosioon. Nykyään smash burgereita saa myös Suomesta useasta eri hampurilaisravintolasta.

 

Ainekset Big Green Egg smashburgereihin

Pihvit Juustokastike Leipä ja koristelu
200 g possunrasvaa 1 salottisipuli italialaista sämpylää
2 salottisipulia 2 vihreää jalapeñoa ¼ jäävuorisalaattia
800 g vähärasvaista naudanjauhelihaa 1 rkl voita 1 rkl majoneesia
2 g vastajauhettua mustapippuria 1 rkl jauhoja 1 punasipuli
¼ tl jauhettua muskottipähkinää 300 ml maitoa 2 pomodori-tomaattia
½ tl Madras-curryjauhetta 250 g cheddar-raastetta 4 suolakurkkua
¼ tl valkosipulirakeita    
1 tl sipulijauhetta    
1 rkl Dijon-sinappia    
½ tl jauhettua kuminaa    
½ tl savustettua paprikajauhetta    

 

Etukäteisvalmistelu

  1. Leikkaa possunrasva pihvejä varten noin 3 x 3 senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi. Peitä ja laita jääkaappiin noin tunniksi.
  2. Hienonna possun selkärasva karkealla levyllä varustetulla lihamyllyllä jauhelihaksi. Kuori ja hienonna salottisipulit. Lisää kaikki pihvien ainekset kulhoon ja vaivaa hyvin. Jaa liha kuuteen yhtä suureen, noin 165 gramman annokseen ja muotoile niistä palloja

              

 

Smashburgereiden valmistus

  1. Leikkaa possunrasva pihvejä varten noin 3 x 3 senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi. Peitä ja laita jääkaappiin noin tunniksi.
    Hienonna possun selkärasva karkealla levyllä varustetulla lihamyllyllä jauhelihaksi. Kuori ja hienonna salottisipulit. Lisää kaikki pihvien ainekset kulhoon ja vaivaa hyvin. Jaa liha kuuteen yhtä suureen, noin 165 gramman annokseen ja muotoile niistä palloja.
  2. Sytytä hiilet Big Green Eggissä. Aseta convEGGtor Basket -korin alatasolle Half convEGGtor Stone -kivi, ja tämän päälle Half Stainless Steel Grid -ritilä. Ylätason toiselle puolelle, aseta ritilä ja aseta convEGGtor Basket -kori EGGiin. Sulje kansi ja nosta lämpötila lukemaan 250 °C. Leikkaa leivinpaperista kuusi noin 20 senttimetriä pitkää neliötä.
  3. Kuori ja pilko sillä välin salottisipuli juustokastiketta varten. Puolita jalapeñopaprikat pituussuunnassa, poista varret ja siemenet ja hienonna hedelmäliha. Sulata voi pannulla ja lisää salottisipuli. Paista 2-3 minuuttia, kunnes salottisipuli on läpikuultavaa. Sekoita joukkoon jauhot ja kypsennä noin 3 minuuttia. Kaada maito pannulle sekoittaen ja kiehauta. Anna kiehua noin minuutin ajan ja sekoita raastettu cheddar kastikkeeseen. Odota, että kastike kiehuu uudelleen, ota pannu pois liedeltä ja sekoita jalapeñot juustokastikkeeseen.
  4. Valmistaessasi juustokastiketta, leikkaa italialaiset sämpylät kahtia. Leikkaa jäävuorisalaatti suikaleiksi ja sekoita joukkoon majoneesi. Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Viipaloi tomaatit ja suolakurkut ohuiksi viipaleiksi.
  5. Aseta sämpylänpuolikkaat leikkuupinta alaspäin puolikkaalle ruostumattomasta teräksestä valmistetulle ritilälle ja grillaa niitä 2-3 minuuttia. Samalla, aseta lihapulla Cast Iron Plancha -ritilälle, peitä palalla leivinpaperia ja paina Cast Iron Grill Press -prässillä, jotta saat litteän hampurilaispihvin. Poista leivinpaperi, sulje EGGin kansi ja paista pihviä noin 2 minuuttia, kunnes sen alapuoli on kauniin ruskea. Käännä pihvi ja paista noin 30 sekuntia.
  6. Poista sämpylä ja smashburgerpihvi EGGistä. Peitä sämpylän alapuoli sipulilla, tomaatilla ja suolakurkulla. Aseta sitten sämpylälle ensin hampurilaispihvi ja sitten salaatti ja lusikoi päälle runsaasti juustokastiketta. Peitä sämpylän toisella puoliskolla ja kokoa loput burgerit samalla tavalla.

 

Alkuperäinen ohje: https://www.biggreenegg.eu/fi/inspiraatio/ruokaohjeet/smashburgerit